Treceți la conținutul principal

Un fel de lectii online

Afară-i frig și înnorat. Plouă ca în poeziile lui Bacovia. De fapt plouă  fără lirisme, pur și simplu umezeala se scurge din streșini, copacii sunt ghioalcă și  străzile inundate.
Alarma sună la ora șapte ca pe vremea când avem program obișnuit, normal, omenesc, opresc alarma cu ochii închiși.
La ora opt punem canalul cu desene animate, dar acolo se dă lecția de științe sociale, tema despre apariția și evoluția omului preistoric, iar argumentele și  științifice se încheagă armonios cu predica biblică. Amin.
Îmbrac sub plapumă cocolașul meu cald și molcuț pentru a-i da dejunul și deoarece la zece începe lecția de gimnastică ritmică online. Ne luăm pe rând ceaiurile, în funcție de cine e mai ciocârlie.
Încep a se vânzoli mamele din grupul de gimnastică: nu știu pe ce să apese, nu înțeleg dacă-s conectate la conferință, nu pricep dacă le vede profesoara și încă jumătate de sat. Încurcându-se, suduie tehnologiile și pe mama celor care le-au inventat. Profesoara e foarte strictă, dă semnalul de start și fiecare fetiță, de pe podeaua propriei case simulează un fel de gimnastică aproape ritmică. Mucoase cum par își dau seama că profesoara vede numai unghiul de pe monitor și îndreaptă camerele până la brâu, clipind energic din sprâncene.
Pentru prânz în frigider se prind trei farfurii de răcituri, se murează două borcane de ardei cu varză și morcov. Într-o zi obișnuită de marți mâncăm răcituri la prânz, în pijamale, cu un ochi la un film și altul într-o carte.
Începe avalanșa de mesaje ale mamelor din alte două grupuri WhatsApp, - cele ale claselor școlare. Fac schimburi de coduri, parole, websiteuri, platforme, linkuri, se înregistrează, greșesc, se rătăcesc, ajung pe Webfamilia - un fel de agendă digitală a tuturor elevilor spanioli, care trebuie activată obligatoriu la începutul anului, dar rezultă că dacă nu se năpustea carantina, nimeni nu ar fi ajuns acolo nici până iată în pragul finalului. Nu se descurcă, nu primesc confirmări, nu le merg gadgeturile, se blochează programele, pică internetul, mamele din grupurile de la scoală suduie mai abil și folosesc toate emojiurile indecente. După ce cu chiu cu vai se pare că am ajuns toate la ultimile indicații ale profesorului de limbă valenciană, se găstește una care întreabă: „Scuzati. Da ce-i acela link și unde se bagă?”
Soțul meu privește al treile film și reflectează în glas: „Cum e posibil să stai toată ziulica cu nasul în computer și telefon?”
De acord. Imposibil și în caz de ceva eu m-aș muta cu plăcere în grupurile de tătici. Ei apropo ce fac acolo?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Mónica Ojeda: „Unele edituri sunt interesate de cărțile femeilor doar pentru că acum feminismul se vinde”

  Din seria interviurilor cu viitorul (1) Mónica Ojeda: „Unele edituri sunt interesate de cărțile femeilor doar pentru că acum feminismul se vinde” Folosirea iscusită a cuvântului pentru a reda toate formele de violență ce zdruncină omenirea, dar mai ales femeia, a trecut-o în lista celor 25 de scriitoare hispanice promițătoare sub 35 de ani, conform listei „Granta”. În ultima sa carte, „Las voladoras”, încearcă să se apropie de universul indigen al Ecuadorului său natal. Mónica Ojeda (Guayaquil, Ecuador, 1988) avea 10 ani când a decis că va fi scriitoare. Mama sa, licențiată în literatură și profesoară universitară, a dat întâmplător de un text de-al ei. „Nu am văzut-o niciodată mândră de mine până atunci”, își amintește scriitoarea. Și am devenit dependentă de acea privire. Am vrut s-o resimt iarăși și iarăși. Nu doar în ochii mamei. Dar și în ai tatălui, ai profesorilor mei și ai colegilor”.  Căutarea recunoștinței și a iubirii („cu toții vrem să fim iubiți”) a determinat-o să stud

Mirosul siguranței

Era vremea a ploaie. Afară aerul se întețea umed și prăfuit, norii se îngrămădeau să astupe  crăpătura luminată de razele albe, ce uneau cerul cu creasta muntelui chel.  Mă duceam la Santi, spre poalele muntelui și acceleram să nu nimeresc sub primul șuvoi tulbure,  cu portbagajul plin de ustensile pentru o curățenie pe care dânsa a numit-o la telefon „a fondo”, iar eu mi-o închipuiam ca pe o mașină veche și hodorogită de scurs puteri. Am apăsat soneria și s-a dezlănțuit un sunet strident și nesuferit, iar din interior o voce moale m-a îndemnat să împing ușa, căci e descuiată, să intru și să aștept doar puțin. Casa mirosea a dejun recent consumat. Obișnuit. Cafea cu lapte, pâine coaptă în toaster,  pe a cărei suprafață încinsă aromele de ulei de măsline, jamboane și cascavaluri se intensifică și persistă îndelung prin încăperile neaerisite. Santi a apărut elegantă, chiar dacă purta o cămașă simplă și blugi negri de lucru,  mirosea a parfum pulverizat abundent pe hainele bine călcate, ș

Cât de des primesti flori?

M-a împins dăunezi curiozitatea să-mi scap privirea într-un articolaș despre ne-iubire, despre cum relațiile de familie subțiate de rutină, îi cedează locul ne-iubirii, delicat fiind spus. Potrivit descrierii și întregi cufureli pe care o scremea autoarea, relația mea se înscria practic în toate punctele de ne-iubire. Băi, mie și așa mi-i greu sa găsesc puteri ca să lupt pentru existență, că, practic, asta facem, în esență, -  postările despre familia fericită, flori și șampanie, vacanțe de vis, mese pline, petreceri vesele sunt, de fapt, niște „cuie” în care se anină relațiile de familie, să nu se prăbușească naibii, dar tu ma și zădări cu (,) cum ar fi trebui să fie IDEAL. „să te asculte, să existe multă comunicare, sinceritate, deschidere, compenetrație”, din toate astea, cea mai frecventă în sânul celulei mele a societății s-ar petrece ultima, și tot doar dacă nu m-aș deconecta buștean din picioare, după lucrul fizic și intelectual, îmbinat armonios în doar 12 ore, zilnic.